dzien polskiej zywnosci logo

Miłośnicy dobrego jedzenia powinni w swoich kalendarzach zaznaczyć datę 25 sierpnia, kiedy to przypada Dzień polskiej żywności.

Pomysłodawcami ustanowienia tego wydarzenia są organizatorzy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, którzy chcą w ten sposób podkreślić jak szeroki wybór artykułów spożywczych oferują polscy producenci.

Ten dzień to doskonała okazja, by skorzystać z tego bogactwa! Każdy na swój sposób i wg własnego uznania może celebrować Dzień polskiej żywności. Z tej okazji można przygotować posiłki wyłącznie z rodzimych składników lub też pokusić się o stworzenie własnej wersji dania inspirowanego tradycyjną polską kuchnią. To także sposobność, by wrócić do zapomnianych nieco smaków i odkryć je na nowo. Niezależnie od sposobu – warto uczcić Dzień polskiej żywności, a na sklepowych półkach (nie tylko od święta) szukać wyrobów rodzimych firm. Polecamy z tej okazji zakup naszych produktów – drobiu szczególnie Kurczaka Zagrodowego, wędlin czy niezastąpionego podczas śniadań Pasztetu Podlaskiego.

– Z pewnością wiele osób stara się, przynajmniej w ograniczonym zakresie, na co dzień wybierać produkty naszych krajowych wytwórców, a ten Dzień będzie tylko potwierdzeniem ich słusznych wyborów – podkreślają inicjatorzy święta polskiej żywności.

Zapraszamy do wspólnego uczczenia Dnia polskiej żywności!

cofnij