Zero waste – kurczak z natury. Warsztaty kulinarne z Kurczakiem Zagrodowym.

Zero waste – kurczak z natury.  Warsztaty kulinarne z Kurczakiem Zagrodowym.
Marzec 2019

W Centrum Kulinarnych Spotkań - Electrolux Taste Center odbyły się warsztaty kulinarne: Zero waste – kurczak z natury. Głównym bohaterem był Kurczak Zagrodowy z Podlasia. "Jeśli masz w kuchni dobry produkt, to wykorzystaj go”. Tymi słowami Marcin Duda, autor bloga kulinarnego FatalnyFacet.pl kieruje się w swojej kuchni i takie motto przyświecało warsztatom.

Marcin Duda znany bloger kulinarny uczył  jak można przyrządzić kurczaka tak aby nie zmarnował się żaden cenny kawałek mięsa. Uczestnicy warsztatów przygotowali różne dania bazujące na poszczególnych częściach kurczaka. Potrawy były naprawdę przepyszne: esencjonalny rosół z pieczonego korpusu i pieczonych warzyw, uda i podudzia z kurczaka konfitowane w maśle, filet z piersi pieczony w soli i aromatycznych ziołach, mięso z korpusów ze smażoną sałatą rzymską i vinegretem na bazie anchois.

 

Kucharze pasjonaci  poznali wiele ciekawych trików i sekretów mistrzów sztuki kulinarnej  takich jak pieczenie w soli, albo w cieście solnym,  jak prawidłowo konfitować i smażyć, a jak gotować i grillować kurczaka.

 

Marcin Duda opowiedział również o sposobach odróżniania prawdziwie jakościowego drobiu  oraz o sposobie chowu kurczaków, który jest właśnie decydującym czynnikiem wpływającym na jakość mięsa. Goście spotkania poznali bliżej cechy tego wyjątkowego produktu. Kurczak Zagrodowy chowany jest wyłącznie w małych, rodzinnych gospodarstwach i ma całoroczny dostęp do zagrody na świeżym powietrzu. Co więcej, jego chów trwa o połowę dłużej niż chów zwykłych kurcząt. Przedstawione przez kucharza informacje dowiodły, że warto świadomie wybierać mięso i zwracać uwagę na jego pochodzenie.