Generowanie pliku...
Uda kurczaka confit z sałatką z cytrusów i kolorowymi ziemniakami

Uda kurczaka confit z sałatką z cytrusów i kolorowymi ziemniakami

Czas przygotowania: 2 godz.
Lista składników:
  • gałka muszkatołowa
  • Gorczyca
  • Grapefruit 1szt
  • Kiełki groszku cukrowego
  • Kminek
  • Kolendra
  • Limonki 2szt
  • Masło klarowane 1 łyżka
  • Masło klarowane 500g
  • olej rzepakowy
  • Olej rzepakowy 1.5l
  • pieprz
  • Pomarańcza 2szt
  • Rzodkiewka kilka sztuk
  • sól
  • Sól gruboziarnista
  • szczypiorek
  • Udka z kurczaka 4szt
  • Ziemniaki kolorowe 16szt

Wszystkie przyprawy miksujemy w młynku do kawy na puder i dokładnie oprószamy kurczaka z każdej strony. Zasypujemy solą i odstawiamy na 3-4 godziny. Po tym czasie oczyszczamy uda z nadmiaru soli, osuszamy na ręczniku papierowym i układamy w rondlu. Całość zalewamy olejem z masłem i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy do miękkości około 1.5 godziny. Miękkie uda wykładamy na blaszkę i zapiekamy na złoto w piekarniku.

Owoce filetujemy na pojedyncze segmenty, środki wyciskamy i sok zlewamy do miski. Łączymy z olejem, solą i pieprzem. Powstałym sosem zalewamy filety owocowe, dodajemy posiekany szczypiorek i pokrojoną w cienkie zapałki rzodkiewki.

Ziemniaki myjemy i obsmażamy na patelni na maśle na złoty kolor, posypujemy solą, podlewamy niedużą ilością wody i dopiekamy w piekarniku. Kurczaka podajemy na sałatce, z przekrojonymi ziemniakami w mundurkach, posypane raz jeszcze szczypiorkiem, rzodkiewką i przybrane kiełkami groszku.