Generowanie pliku...
SKRZYDEŁKA KURCZAKA ZAGRODOWEGO TERIYAKI Z SEZAMEM

SKRZYDEŁKA KURCZAKA ZAGRODOWEGO TERIYAKI Z SEZAMEM

Czas przygotowania: 2,5 godziny
Lista składników:
  • około 1 kg skrzydełek z Kurczaka Zagrodowego
  • 50 ml sosu teriyaki
  • 50 ml sosu sojowego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki płatków chili lub 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 2 łyżki miodu lub cukru
  • 1 cm świeżego imbiru lub 3/4 łyżeczki suszonego
  • sezam do posypania
  • sól

Skrzydełka posyp solą. Wszystkie pozostałe składniki na marynatę dokładnie wymieszaj w misce i wrzuć do niej skrzydełka. Wymieszaj je dokładnie, tak aby całe pokryły się marynatą.

Tak przygotowane skrzydełka możesz schłodzić w lodówce przez 12 godziny lub przez noc albo od razu piec na złoto-brązowy kolor  w piekarniku przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C. Podczas pieczenia możesz podlewać skrzydełka powstałym sosem. Pod koniec pieczenia posyp skrzydełka ziarenkami sezamu.