SKRZYDEŁKA KURCZAKA ZAGRODOWEGO TERIYAKI Z SEZAMEM
Czas przygotowania: 2,5 godziny
Lista składników:
około 1 kg skrzydełek z Kurczaka Zagrodowego
50 ml sosu teriyaki
50 ml sosu sojowego
2 duże ząbki czosnku
0,5 łyżeczki płatków chili lub 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
2 łyżki miodu lub cukru
1 cm świeżego imbiru lub 3/4 łyżeczki suszonego
sezam do posypania
sól
Skrzydełka posyp solą. Wszystkie pozostałe składniki na marynatę dokładnie wymieszaj w misce i wrzuć do niej skrzydełka. Wymieszaj je dokładnie, tak aby całe pokryły się marynatą.
Tak przygotowane skrzydełka możesz schłodzić w lodówce przez 1–2 godziny lub przez noc albo od razu piec na złoto-brązowy kolor w piekarniku przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C.Podczas pieczenia możesz podlewać skrzydełka powstałym sosem. Pod koniec pieczenia posyp skrzydełka ziarenkami sezamu.