Generowanie pliku...
SAŁATKA Z WATRÓBKĄ Z KURCZAKA ZAGRODOWEGO I KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI ORAZ GRUSZKAMI

SAŁATKA Z WATRÓBKĄ Z KURCZAKA ZAGRODOWEGO I KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI ORAZ GRUSZKAMI

Czas przygotowania: około 40 min
Lista składników:
  • 500 g wątróbki z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 1 duża gruszka
  • 1 duże jabłko
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka glassy balsamicznej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 3 – 4 łyżki oleju
  • kilka łyżek mąki do obtoczenia wątróbki
  • kilka łyżek orzechów włoskich i pistacji
  • 2 -3 garści roszponki

Z umytego jabłka oraz gruszki wykrój gniazda nasienne i owoce pokrój w ósemki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cukier i glassę balsamiczną, wymieszaj, wsyp owoce i przesmaż całość, aż owoce zmiękną lekko.

Kawałki wątróbki obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i usmaż wątróbkę po kilka minut z każdej strony do lekkiego zezłocenia.

Wątróbkę zdejmij z patelni i na pozostałym tłuszczu przesmaż lekko cebulę pokrojoną w piórka.

Do miski wyłóż opłukaną i osuszoną roszponkę oraz naprzemiennie wątróbkę, cebulę i karmelizowane owoce. Posyp całość orzechami włoskimi oraz pistacjami i polej wytopionym z cebuli i wątróbki tłuszczem.