Generowanie pliku...
NOGI Z KURCZAKA ZAGRODOWEGO PIECZONE Z CYTRYNĄ, TYMIANKIEM I ZIEMNIAKAMI HASSELBACK

NOGI Z KURCZAKA ZAGRODOWEGO PIECZONE Z CYTRYNĄ, TYMIANKIEM I ZIEMNIAKAMI HASSELBACK

Czas przygotowania: 1,5 godziny
Lista składników:
  • 1 kg nóg z Kurczaka Zagrodowego
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1,5 dużej cytryny
  • 1 główka czosnku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki tymianku suszonego
  • 2 – 3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka łyżek oliwy
  • 8 średnich ziemniaków
  • 2 łyżeczki tymianku suszonego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy

Umyte i osuszone nogi Kurczaka Zagrodowego natrzyj olejem, solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem, papryką mieloną i bazylią.

Cytrynę pokrój w plasterki.

Nogi przełóż do naczynia żaroodpornego i obłóż je plasterkami cytryny.

W ziemniakach zrób ostrym nożem pionowe nacięcia o grubości  2 – 3 mm (nie krój do końca) i posyp solą oraz pieprzem. Ziemniakami obłóż nogi kurczaka.

Piecz całość w temperaturze 200 stopni C przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij naczynie i posmaruj ziemniaki olejem i posyp tymiankiem. Piecz dalej potrawę przez kolejne 25 – 30 minut, podlewając nogi pod koniec pieczenia powstałym sosem.