UDKA KURCZAKA ZAGRODOWEGO ZAPIEKANE W POMARAŃCZACH
Czas przygotowania: około 2,5 godziny
Lista składników:
1 kg udek z Kurczaka Zagrodowego
sok z 1 pomarańczy
2 ząbki czosnku
1,5 -2 cm imbiru
szczypta cayenne
2 łyżki syropu klonowego
1,5 łyżki sosu sojowego
0,5 łyżeczki kurkumy
sól i pieprz do smaku
Umyte i osuszone udka z Kurczaka Zagrodowego natrzyj solą i pieprzem.
W miseczce wymieszaj sok z pomarańczy, czosnek przeciśnięty przez praskę, starty imbir, cayenne, syrop klonowy, sos sojowy oraz kurkumę.
W naczyniu żaroodpornym ułóż udka, oblej je dokładnie marynatą i ułóż grube plasterki oraz kawałki pomarańczy. Odstaw kurczaka do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie piecz udka przez 1 -1,2 godziny w temperaturze 180 stopni C.