Generowanie pliku...
SOCZYSTY KURCZAK ZAGRODOWY W MARYNACIE KLONOWEJ, NADZIEWANY KASZĄ PĘCZAK, Z SEZAMEM I GRANATEM

SOCZYSTY KURCZAK ZAGRODOWY W MARYNACIE KLONOWEJ, NADZIEWANY KASZĄ PĘCZAK, Z SEZAMEM I GRANATEM

Czas przygotowania: 3,5h
Lista składników:
  • Kurczak Zagrodowy wadze ok. 1,5 kg
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak
  • 1 mała cebula
  • odrobina kurkumy
  • 2 łyżeczki suszonej pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 granatu
  • 3-4 łyżeczki sezamu

Umytego i osuszonego kurczaka dokładnie natrzyj solą i pieprzem, w środku i na zewnątrz. Syrop klonowy, sos sojowy, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sól i pieprz do smaku wymieszaj w miseczce. Gotową marynatą wysmaruj dokładnie kurczaka (wewnątrz i na zewnątrz). Pozostaw na 1 – 2 h w lodówce.

Po tym czasie kaszę pęczak przesmaż na patelni z masłem, kurkumą i suszoną pietruszką. Ostudź lekko farsz i nadziej nim kurczaka, zepnij go wykałaczkami, żeby nic nie wypadło.

Piecz kurczaka w temperaturze 180 stopni C przez około 2 godziny. Pod koniec pieczenia polewaj w kilkuminutowych odstępach kurczaka sosem wytworzonym podczas pieczenia i posyp sezamem.

Upieczonego kurczaka podawaj na sałacie, np. roszponce. Całość posyp ziarenkami granatu.