Umytego i osuszonego kurczaka dokładnie natrzyj solą i pieprzem, w środku i na zewnątrz. Syrop klonowy, sos sojowy, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sól i pieprz do smaku wymieszaj w miseczce. Gotową marynatą wysmaruj dokładnie kurczaka (wewnątrz i na zewnątrz). Pozostaw na 1 – 2 h w lodówce.
Po tym czasie kaszę pęczak przesmaż na patelni z masłem, kurkumą i suszoną pietruszką. Ostudź lekko farsz i nadziej nim kurczaka, zepnij go wykałaczkami, żeby nic nie wypadło.
Piecz kurczaka w temperaturze 180 stopni C przez około 2 godziny. Pod koniec pieczenia polewaj w kilkuminutowych odstępach kurczaka sosem wytworzonym podczas pieczenia i posyp sezamem.
Upieczonego kurczaka podawaj na sałacie, np. roszponce. Całość posyp ziarenkami granatu.