SOCZYSTY KURCZAK ZAGRODOWY W MARYNACIE KLONOWEJ, NADZIEWANY KASZĄ PĘCZAK, Z SEZAMEM I GRANATEM
Czas przygotowania: 3,5h
Lista składników:
Kurczak Zagrodowy wadze ok. 1,5 kg
1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak
1 mała cebula
odrobina kurkumy
2 łyżeczki suszonej pietruszki
2 łyżki masła
4 łyżki syropu klonowego
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
2,5 łyżeczki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki musztardy
sól i pieprz do smaku
1/2 granatu
3-4 łyżeczki sezamu
Umytego i osuszonego kurczaka dokładnie natrzyj solą i pieprzem, w środku i na zewnątrz. Syrop klonowy, sos sojowy, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sól i pieprz do smaku wymieszaj w miseczce. Gotową marynatą wysmaruj dokładnie kurczaka (wewnątrz i na zewnątrz). Pozostaw na 1 – 2 h w lodówce.
Po tym czasie kaszę pęczak przesmaż na patelni z masłem, kurkumą i suszoną pietruszką. Ostudź lekko farsz i nadziej nim kurczaka, zepnij go wykałaczkami, żeby nic nie wypadło.
Piecz kurczaka w temperaturze 180 stopni C przez około 2 godziny. Pod koniec pieczenia polewaj w kilkuminutowych odstępach kurczaka sosem wytworzonym podczas pieczenia i posyp sezamem.
Upieczonego kurczaka podawaj na sałacie, np. roszponce. Całość posyp ziarenkami granatu.