Generowanie pliku...
SOCZYSTE PODUDZIA KURCZAKA ZAGRODOWEGO PO MEKSYKAŃSKU

SOCZYSTE PODUDZIA KURCZAKA ZAGRODOWEGO PO MEKSYKAŃSKU

Czas przygotowania: 1,5 godziny
Lista składników:
  • 1 kg podudzia z Kurczaka Zagrodowego
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/3 łyżeczki cayenne
  • sól i pieprz do smaku
  • SKŁADNIKI NA SOS:
  • 1/2 cebuli
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • DODATKOWO:
  • 2 czerwone cebule
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 3/4 cukinii
  • 2 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 gotowane mini kukurydze
  • 3 łyżki pietruszki suszonej

Umyte i osuszone podudzia natrzyj olejem, solą, pieprzem, oraz wymieszanymi uprzednio przyprawami: cynamonem, gałką, papryką oraz cayenne.

Przygotuj sos: na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim posiekaną w kostkę cebulę, pod koniec dodaj posiekany czosnek. Dołóż przecier pomidorowy, cukier, wodę oraz sól i pieprz do smaku. Zagotuj sos do lekkiego zgęstnienia.

W naczyniu ułóż podudzia, zalej je sosem i obłóż warzywami: pokrojoną w piórka cebulą, odcedzoną i opłukaną fasolą, pokrojonymi w ósemki pomidorami, kawałkami czosnku, cukinią w talarkach oraz kawałkami kukurydzy. Posyp całość suszoną pietruszką. Piecz kurczaka przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.