SOCZYSTE PODUDZIA KURCZAKA ZAGRODOWEGO PO MEKSYKAŃSKU
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Lista składników:
1 kg podudzia z Kurczaka Zagrodowego
2 łyżeczki oleju
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1/3 łyżeczki cayenne
sól i pieprz do smaku
SKŁADNIKI NA SOS:
1/2 cebuli
3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
3 łyżki przecieru pomidorowego
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
DODATKOWO:
2 czerwone cebule
1 puszka fasoli czerwonej
3/4 cukinii
2 pomidory
3 ząbki czosnku
3 gotowane mini kukurydze
3 łyżki pietruszki suszonej
Umyte i osuszone podudzia natrzyj olejem, solą, pieprzem, oraz wymieszanymi uprzednio przyprawami: cynamonem, gałką, papryką oraz cayenne.
Przygotuj sos: na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim posiekaną w kostkę cebulę, pod koniec dodaj posiekany czosnek. Dołóż przecier pomidorowy, cukier, wodę oraz sól i pieprz do smaku. Zagotuj sos do lekkiego zgęstnienia.
W naczyniu ułóż podudzia, zalej je sosem i obłóż warzywami: pokrojoną w piórka cebulą, odcedzoną i opłukaną fasolą, pokrojonymi w ósemki pomidorami, kawałkami czosnku, cukinią w talarkach oraz kawałkami kukurydzy. Posyp całość suszoną pietruszką. Piecz kurczaka przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.