Generowanie pliku...
Pierś z kurczaka z sosem kurkowym

Pierś z kurczaka z sosem kurkowym

Czas przygotowania: 20 min
Lista składników:
  • 400g świeżych lub mrożonych kurek
  • Dwie pojedyncze piersi z kurczaka
  • Łyżeczka mąki
  • Łyżeczka śmietany 12%
  • Łyżka masła
  • Łyżka oliwy
  • pieprz
  • sól
  • Ząbek czosnku

Mięso z piersi kurczaka pokroić w kostkę, dodać sól, pieprz i dusić pod przykryciem. Na osobnej patelni (lub w garnku) rozpuścić masło i oliwę, podsmażyć czosnek i dodać opłukane, oczyszczone kurki. Smażyć przez kilka minut, doprawić solą i pieprzem, dodać trochę wody w razie potrzeby. W ciepłej wodzie rozpuścić łyżeczkę mąki i zagęścić sos a następnie dodać śmietanę. Gotowy sos połączyć z kurczakiem. Jako dodatek można zastosować kaszę gryczaną.