Pierś z kurczaka po chińsku na sałatce z warzyw z palonymi ziarnami sezamu
Czas przygotowania: do 45 min
Lista składników:
1 czerwona i zielona papryka pokrojona w paski
1 łodyga selera naciowego pokrojona w słupki
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka ziaren sezamu
1 mała marchew pokrojona w słupki
½ łyżeczki imbiru suszonego
½ łyżki pasty sambal oelek
100 ml sosu sojowego lub słodkiego sosu chili
100g ugotowanego makaronu gryczanego
2 główki kapusty pak choi
2 piersi z Kurczaka Zagrodowego pokrojone w paski
2 posiekane cebule dymki ze szczypiorem
2 rozgniecione ząbki czosnku
3 łyżki oleju arachidowego
4 łyżki sosu miodowo-sojowego lub słodkiego sosu chili
garść kiełków fasoli mung
garść orzechów nerkowca
sok z 1 limonki
Cebulę obsmażyć na rozgrzanym oleju z kolorową papryką, marchewką oraz selerem. Chrupiące jarzyny przełożyć na talerz, a na tej samej patelni obsmażyć zamarynowanego kurczaka. Gdy się zrumieni dodać przygotowane wcześniej warzywa oraz kapustę pak choi, sos sojowy (ew. słodki sos chili), kiełki fasoli, orzechy i makaron gryczany. Delikatnie wymieszać, a następnie przełożyć na talerz. Aromatycznego kurczaka posypać szczypiorem oraz ziarnami sezamu i skropić sosem miodowo-sojowym lub słodkim sosem chili.