Pieczone podudzia z kurczaka zagrodowego z gruszkami miodem i bakaliami
Czas przygotowania: 1,5 godz
Lista składników:
1 łyżka sosu Worcestershire
1 marchew
1 pietruszka
1/2 selera
2 gruszki
2 łyżki orzechów nerkowca
3 łyżki miodu akacjowego
3 ząbki czosnku
8 podudzi z kurczaka
garść ulubionych bakalii
kilka listków świeżej szałwi
otarta skórka z 1 cytryny
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
Podudzia z Kurczaka Zagrodowego przełożyć do miski razem z gruszkami, marchewką, selerem, pietruszką, orzechami, bakaliami i czosnkiem. Następnie dodać miód, skórkę i sok z cytryny, sos Worcestershire, szałwię i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Tak przygotowane mięso przełożyć wraz z dodatkami do 4 (wcześniej przygotowanych) torebek z papieru do pieczenia i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 160°C na około 1 godzinę.
Zamarynowanego w ten sposób kurczaka można również upiec w foliowym worku do pieczenia.
Aromatycznego kurczaka podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, skropionego sosem powstałym w trakcie pieczenia, z opiekanymi ziemniakami.