Kurcze pieczone z farszem z ziemniaków, dyni i jabłek
Czas przygotowania: 2 godz
Lista składników:
Brusznica leśna 100g
Cukier 50g
Cząber
Jabłka 2szt
Jajko 1szt
Kurczak zagrodowy 1szt
Masło 200g
Miód do smaku
Musztarda francuska
natka pietruszki
Pieczywo tostowe 4 kromki
pieprz
Śmietana 30% 150ml
sól
Sos z pieczenia kurczaka
Ziemniak gotowany 4 szt
Kurczaka dzień wcześniej wrzucamy do solanki, 30g soli na litr wody. Pieczywo tostowe kroimy w drobna kostkę i przesmażamy na połowie masła, podobnie postępujemy z cebula i smażymy ją na złoty kolor. . Ziemniaki przeciskamy przez praskę, mieszamy z roztrzepanym jajkiem, miodem, masłem pozostałym, cząbrem, pokrojonymi w drobna kostkę jabłkami, natka pietruszki. Następnie dodajemy grzanki, wszystko dokładnie mieszamy i farszem wypełniamy kurczaka. Pieczemy w 3 etapach, najpierw przez 15 minut w temp. 220 stopni, następnie przez 35 minut w temp. 175 stopni i na koniec jeszcze w temp. 155 stopni około 25 minut. Po upieczenie kurczaka przykrywamy folia i dajemy mu odpocząć.
Sos z brusznicy i gorczycy
Brusznicę karmelizujemy na cukrze i łączymy z sosem z pieczenia kurczaka. Dodajemy śmietanę i na koniec musztardę. Sos podajemy do kurczaka.