Generowanie pliku...
Kurczak z warzywami i chorizo

Kurczak z warzywami i chorizo

Czas przygotowania: 1 godz
Lista składników:
  • 1 mała cukinia
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 zielona lub żółta papryka
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • 500 g młodych ziemniaków
  • 75 g chorizo
  • 8 nadudzi z Kurczaka Zagrodowego
  • 8 średnich pomidorów
  • 8 ząbków czosnku
  • sól i mielony pieprz

Włącz piekarnik i ustaw go na 200 stopni C. Do dużej formy do zapiekania wyłóż cebulę, ziemniaki, czosnek i pomidory, solidnie dopraw solą i pieprzem i przemieszaj. Włóż do piekarnika i zapiekaj przez 20 minut. W międzyczasie natnij w najgrubszych miejscach mięso kurczaka i natrzyj solą i pieprzem. Wyjmij naczynie z warzywami z piekarnika i wymieszaj z chorizo. Na wierzch wyłóż kurczaka i posyp całość papryką i oregano. Dopraw odrobiną soli i włóż do piekarnika na 20 minut.
Ponownie wyjmij naczynie z kurczakiem z piekarnika, przechyl je i polej kurczaka zbierającym się sosem. Dodaj paprykę i cukinię i delikatnie wymieszaj. Zwiększ temperaturę w piekarniku do 220 stopni C i włóż kurczaka na kolejne 20 minut, aż warzywa zmiękną a kurczak pięknie się zarumieni. Smacznego! http://karmelowy.pl/lekki-kurczak-zagrodowy-pieczony-z-warzywami-i-chorizo-skinny-chicken-baked-with-vegetables-and-chorizo/