Generowanie pliku...
AROMATYCZNY KURCZAK ZAGRODOWY PO PROWANSALSKU PIECZONY Z WARZYWAMI

AROMATYCZNY KURCZAK ZAGRODOWY PO PROWANSALSKU PIECZONY Z WARZYWAMI

Czas przygotowania: 2,5 godziny
Lista składników:
  • 1 Kurczak Zagrodowy o wadze ok. 1,5 kg
  • 4 plasterki cytryny
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 łyżki masła
  • słodka papryka mielona
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • DODATKOWO:
  • 250 g brokułu
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 200 g pieczarek
  • 9 średnich ziemniaków
  • 2 średnie marchewki
  • 3 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

Umytego dokładnie kurczaka osusz ręcznikiem papierowym. Odkrój szyjkę i kuper. 

Natrzyj go z zewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem, a następnie masłem. Czosnek przeciśnij przez praskę i ponownie natrzyj całego kurczaka.

Środek kurczaka natrzyj ziołami prowansalskimi, wsadź plasterki cytryny oraz gałązki tymianku.

Teraz posyp kurczaka ze wszystkich stron słodką papryką oraz ziołami prowansalskimi. Tak przygotowanego kurczaka ułóż na środek blachy. 

Brokuły pokrój na różyczki, papryki w większą kostkę, pieczarki na ćwiartki, ziemniaki w ósemki, a marchewki w grubsze plasterki. Wrzuć warzywa do miski, dolej olej i posyp ziołami prowansalskimi. Całość dokładnie wymieszaj. Ułóż warzywa równomiernie wokół kurczaka.

Piecz kurczaka przez około 2 godziny. Pół godziny przed końcem pieczenia otwórz piekarnik i polej kurczaka sosem, który utworzył się podczas jego pieczenia. Dzięki temu skórka będzie chrupiąca.