Piersi kurczaka nadziewane bobem, zawijane w boczku
Czas przygotowania: 1,5 godz
Lista składników:
1 łyżeczka tymianku suszonego plus kilka gałązek świeżego
1 starty ząbek czosnku
10 cieniutkich plastrów boczku
2 łyżeczki oliwy
2 piersi kurczaka zagrodowego
ok 300-400 g bobu
sól i pieprz
Bób gotujemy w osolonej wodzie, obieramy i doprawiamy oliwą, solą, pieprzem, czosnkiem i suszonym tymiankiem. Piersi nacinamy aby utworzyć kieszonki, nadziewamy bobem. Na desce do krojenia układamy po 5 plastrów boczku tak by lekko nachodziły na siebie, układamy na nich pierś i zawijamy w boczek. Tak samo postępujemy z drugą piersią. Układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40-45 minut w 180 st.C. Gotowe piersi chwilę studzimy przed pokrojeniem.