Generowanie pliku...
Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

Czas przygotowania: około 60 min
Lista składników:
  • Gołąbki:
  • opakowanie mielonego mięsa z Kurczaka Zagrodowego
  • 100 g ryżu
  • 120 g kapusty pekińskiej
  • 1 jajko
  • 15 g bułki tartej
  • kilka gałązek koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • 10 g oleju do smażenia
  • Sos pomidorowy:
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 10 g oliwy z oliwek
  • świeże oregano
  • sól i pieprz

Obejrzyj film

Sposób przygotowania: 

  1. W misce umieść mielone mięso z Kurczaka Zagrodowego, ugotowany ryż, posiekaną kapustę pekińską, jajko, bułkę tartą, koperek sól i pieprz.
  2. Masę dokładnie wymieszaj, by wszystkie składniki się połączyły.
  3. Formuj średniej wielkości, podłużne klopsiki.
  4. Na dużej patelni rozgrzej olej. Przesmaż gołąbki po minucie z każdej strony, aż będą lekko rumiane, a następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem.
  5. W małym garnku podgrzej oliwę. Dodaj przecier pomidorowy, świeże oregano, sól oraz pieprz i wymieszaj.
  6. Gotuj sos przez kilka minut na małym ogniu, a następnie polej nim gołąbki.
  7. Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut.
  8. Podawaj z ulubionymi dodatkami. My polecamy młode ziemniaki z koperkiem i fasolkę szparagową.