Generowanie pliku...
Zupa krem z pora z drobiowymi pulpetami

Zupa krem z pora z drobiowymi pulpetami

Czas przygotowania: około 60 min
Lista składników:
  • Pulpety:
  • opakowanie mielonego mięsa z Kurczaka Zagrodowego
  • 1 jajko
  • 25 g bułki namoczonej w mleku
  • 4 plasterki suszonych pomidorów
  • mała garść świeżego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 5 g oliwy z oliwek
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • Zupa:
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 3/4 dużego pora
  • 1 nieduża cebula
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 50 ml śmietanki 12%
  • sól i pieprz

Obejrzyj film

Sposób przygotowania: 

  1. W misce umieść mielone mięso z Kurczaka Zagrodowego, posiekane suszone pomidory, jajko, bułkę namoczoną w mleku, oregano, sól i pieprz.
  2. Masę dokładnie wymieszaj, by wszystkie składniki się połączyły.
  3. Formuj niewielkie klopsiki i odkładaj je na blaszkę posmarowaną oliwą.
  4. Zawartość blaszki zalej bulionem warzywnym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 25 minut.
  5. Marchewkę, pietruszkę, cebulę i pora obierz oraz pokrój na mniejsze kawałki.
  6. W dużym garnku podgrzej oliwę. Wrzuć posiekane warzywa, chwilkę podsmażaj, a następnie zalej bulionem i doprowadź do wrzenia
  7. Gotuj zupę przez minimum 30 minut, do miękkości warzyw, na małym ogniu pod przykryciem.
  8. Następnie przelej ją do pojemnika blendera, dodaj śmietankę i zblenduj na gładki krem.
  9. Podawaj z upieczonymi pulpetami, koperkiem i ugotowanymi ziemniakami lub świeżym pieczywem.