KURCZAK nadziewany - przekrój

Czas przygotownia: 1 godz. 30 min

Lista składników:

  • 1 cały Kurczak Zagrodowy
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 100 g posiekanych suszonych pomidorów
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy w której marynowały się suszone pomidory
  • 200 g pokruszonego sera feta
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • czarny pieprz grubo mielony do smaku
  • Kilka gałązek świeżego tymianku i oregano
  • Sok z 1 cytryny
  • starta skórka z 1 cytryny

Sposób przygotowania

Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć olejem, skórką z cytryny, kminkiem oraz papryką. Cebulę zeszklić na oliwie, wystudzić i przełożyć do miski z serem feta. Dodać pomidory suszone, bułkę tartą, sok z cytryny, czosnek, otarty tymianek i oregano, pieprz oraz pozostałą oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać a otrzymaną masą nafaszerować Kurczaka Zagrodowego. Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, jego nogi związać sznurkiem (piersi można obłożyć plastrami wędzonego boczku), a następnie piec około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 160ºC, skrapiając co jakiś powstałym w trakcie pieczenia sosem. Aromatycznego kurczaka o rumianej i chrupiącej skórce podawać od razu (dzieląc go wcześniej na części) z pieczonymi ziemniakami i kolorowymi sałatami.

wróć do listy