Najczęściej polecanym przez dietetyków mięsem jest drób. Wynika to przede wszystkim z jego wysokiej wartości odżywczej i niskiej zawartości tłuszczów. Dostarcza też organizmowi duże ilości białka, witamin z grupy B oraz minerałów: cynku, selenu, magnezu, żelaza, fosforu i potasu. Składników tych organizm nie jest w stanie wyprodukować samodzielnie, a są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania, dlatego muszą być dostarczane w pokarmie. Przykładowo przeciętnej wielkości pierś z kurczaka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę B6 nawet w 85%, a na B3 — w ponad 100%, a upieczone udko z kurczaka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na cynk w 70%, a jedna cała pierś – w 85% na selen.
Mięso z kurczaka charakteryzuje się niską zawartością kaloryczną. Porcja o wadze 100 g piersi kurczaka (bez skórki) to ok. 100 kcal, ud (bez skórki) to ok. 130 kcal, a tuszki to 160 kcal. Identyczna ilość wieprzowiny to średnio około 260 kcal. Pierś z kurczaka (bez skóry) — zawartość witamin i składników mineralnych w 100 g
witamina A | 30 IU (jednostek międzynarodowych) |
witamina C | 1,2 mg |
witamina D | 5 IU (jednostek międzynarodowych) |
witamina E | 0,19 mg |
witamina K | 0,2 mcg |
tiamina | 0,064 mg |
ryboflawina | 0,1 mg |
niacyna | 10,4 mg |
witamina B6 | 0,75 mg |
kwas foliowy | 4 mcg |
witamina B12 | 0,2 mcg |
kwas pantotenowy | 1,425 mg |
cholina | 73,4 mg |
betaina | 9,5 mg |
wapń | 5 mg |
żelazo | 0,37 mg |
magnez | 26 mg |
fosfor | 210 mg |
potas | 370 mg |
sód | 116 mg |
cynk | 0,58 mg |
miedź | 0,027 mcg |
mangan | 0,015 mcg |
selen | 32 mcg |
Drób jest polecany nawet w diecie osób o zawyżonym poziomie cholesterolu, choć w ich wypadku zasadniczo wyklucza się produkty odzwierzęce. Stugramowa porcja piersi z kurczaka zawiera 58 mg cholesterolu. Większość tłuszczów w mięsie drobiowym znajduje się w skórce, dlatego bardzo duże różnice zachodzą w zależności od tego, czy drób jest przygotowywany ze skórką, czy bez. Ze względów dietetycznych zalecane jest usuwanie skóry przed przyrządzeniem potrawy.