Polacy coraz częściej doceniają walory odżywcze i delikatny smak drobiu. W ciągu ostatnich lat spożycie tego mięsa wzrosło i obecnie wynosi ok. 29 kg rocznie na osobę. Szczególnie mięso z kurczaka to ważny element zbilansowanej diety dzieci.
Zgodnie ze schematem żywienia niemowląt, mięso powinno być włączone do diety już w 7-8 miesiącu życia. Przewód pokarmowy niemowlęcia jest delikatny i dość wrażliwy. Dziecko to nie „mały dorosły” i potrzebuje przede wszystkim mięsa lekkostrawnego, charakteryzującego się niską zawartością tłuszczu. Z tego powodu najczęściej pierwszym rodzajem mięsa stosowanym w żywieniu niemowląt jest mięso z kurczaka. Jego główne atuty to wysoka wartość odżywcza i wspomniana lekkostrawność. W porównaniu z wieprzowiną czy wołowiną, drób cechuje drobnowłóknistość i nawet kilkunastokrotnie niższa zawartość tłuszczu. Włókna mięśniowe kurczaka są cienkie i krótsze, a przez to delikatne.
Kurczak charakteryzuje się również wysoką zawartością białka — składnika potrzebnego do wzrostu i prawidłowego rozwoju dzieci. Buduje ono błony komórkowe, wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego, a także jest podstawowym składnikiem krwi, enzymów i hormonów. Zbyt mała ilość białka w diecie powoduje osłabienie, skłonność do częstych infekcji, chudnięcie, a nawet zahamowanie wzrostu.
Mięso kurczaka to także źródło witamin z grupy B, których właściwy poziom w organizmie może przyczyniać się do chętnego uczestniczenia maluchów w zabawach, szybkiego uczenia się i zdobywania umiejętności. Zbyt mała ilość tych witamin może natomiast objawiać się obniżonym nastrojem, kłopotami ze snem, problemami z zapamiętywaniem i zmianami na skórze czy zajadami.
Kurczak jest źródłem nie tylko cennych witamin, ale i składników mineralnych. Włączając ten rodzaj drobiu do diety dzieci, wzbogacamy ją w cynk — składnik ważny dla odporności maluchów, potas i magnez, a także dobrze przyswajalne żelazo, którego niedobór objawiać się może osłabieniem i szybkim męczeniem się.
Drób znakomicie odpowiada na potrzeby nie tylko niemowląt, ale i dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym. Zespół ekspertów powołany przez konsultanta krajowego ds. pediatrii zaleca jedzenie mięsa z kurczaka (bez skóry) 2-3 razy w tygodniu.