Rosół polski z Kurczaka Zagrodowego z pielmieniami
Czas przygotowania: 6 godz.
Lista składników:
1 cały kurczak Zagrodowy
1 kg szpondra wołowego
1 włoszczyzna
3 cebule białe
5 liści kapusty zwykłej
3 limonki
3 laski cynamonowe
Śliwki suszone
Rozmaryn/lubczyk
Klasyczne ciasto pierogowe
Kurczaka wraz ze szpondrem i włoszczyzną pieczemy w piekarniku (180 stopni) około 1 godzinę, po czym wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu około 3 godzin. Następnie wyjmujemy mięso i dokładnie studzimy. Do gotującego się wywaru dodajemy liście kapusty, śliwki oraz zioła i sok z limonki. Przystępujemy do przygotowania farszu na pielmieni. W tym celu obieramy z kości wystudzone mięso i przepuszczamy je przez maszynkę lub siekamy bardzo drobno. Farsz na pielmieni doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy odrobinę wywaru i wkładamy do zamrażarki na około 1 godzinę. Formujemy pielmienie, wypełniając je farszem.