Generowanie pliku...
Ramen z bulionu z Kurczaka Zagrodowego

Ramen z bulionu z Kurczaka Zagrodowego

Czas przygotowania: około 3 godzin
Lista składników:
  • Składniki na bulion:
  • Kurczak Zagrodowy,
  • 3 cebule,
  • kilka grzybów mun pokrojonych w paski,
  • 1 garść glonów wakeme (opcjonalnie). 
  • Składniki na chashu (marynowany boczek):
  • 1kg boczku surowego,
  • 3cm kawałek imbiru,
  • 4 ząbki czosnku
  • około 1/3 szklanki wina mirin,
  • około 1/3 szklanki sosu sojowego,
  • około 1,3 szklanki wody.
  • Składniki dodatkowe:
  • makaron ramen -  około 100 g na porcje,
  • 1 łyżka pasty miso,
  • 1 łyżka pasty tahini.
  • Składniki na top:
  • kukurydza,
  • kiełki fasoli mung,
  • jajko,
  • 1 kapusta pak choi,
  • cebula,
  • grzyby mun z bulionu,
  • sezam do posypania.

Sposób wykonania bulionu: Wszystkie składniki na bulion umieszczamy w garnku. Doprowadzamy do delikatnego wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez około 3 godziny. Po wystygnięciu bulion przelewamy przez sito.

 

Sposób wykonania chashu: Z boczku odkrawamy dolną skórę i umieszczamy w garnku żaroodpornym. Łączymy składniki zalewy i oblewamy nim boczek. Całość pieczemy w 150 stopniach przez 3 godziny.

 

Sposób wykonania ramenu: W dużej misce umieszczamy porcję ugotowanego makaronu ramen. Na makaronie układamy top: kilka plastrów chashu podgrzanego na suchej patelni,  jajko ugotowane na miękko, grzyby mun z bulionu oraz pozostałe zblanszowane dodatki. Bulion podgrzewamy, doprawiamy pastą miso i tahini. Wlewamy do miski. Gotowe danie posypujemy sezamem.

 Zdjęcia i przepis powstały w trakcie współpracy z nasztalerz.pl