Orientalna zupa z kurczakiem, krewetkami, mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą
Czas przygotowania: 3 godz
Lista składników:
1 cebula
1 łyżeczka pasty sambal oelek
1 łyżeczka świeżego imbiru
1 łyżeczka ziaren sezamu
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka pasty TomKa
1 mała marchewka
1 mały pęczek świeżej kolendry
1 por
1 ząbek czosnku
1 zmiażdżona łodyga trawy cytrynowej
1/4 selera
2 liście limonki kaffir
2 łyżki soku z cytryny
2 piersi z Kurczaka Zagrodowego
200 ml mleka kokosowego
40 g mieszanych kiełków
8 krewetek 16/20
800 ml bulionu z kurczaka zagrodowego
Na oleju sezamowym podsmażyć pokrojone w słupki warzywa (marchew, seler, por, cebula). Dodać kurczaka, krewetki, czosnek, trawę cytrynową i liście limonki. Zalać bulionem, doprawić imbirem i pastą sambal oelek. Pod koniec gotowania dodać mleko kokosowe, pastę TomKa, sok z cytryny i kolendrę. Doprawić solą. Podawać ze świeżymi kiełkami i palonymi ziarnami sezamu.