Kurcze pieczone z kukurydzą, jęczmieniem i grzybami
Czas przygotowania: 2 godz
Lista składników:
Chałka 120g
Cytryna 1szt
Kurczak zagrodowy 1szt
Mascarpone 25g
Masło 150g
Masło 30g
Pieczarka portobello 250g
pieprz
Puder z kani lub innych grzybów leśnych
Śmietana kremówka
sól
Szalotka 1/2szt
Tymianek świeży
Wątróbka 120g
Wino białe 50ml
Kurczaka dzień przed pieczeniem wstawiamy do solanki, na litr wody 30g soli. Masło ucieramy z rozdrobnioną chałką, sparzoną lub przesmażoną wątróbką, skórką z cytryny, solą, pieprzem i tymiankiem. Powstała masą wypełniamy miejsca pomiędzy skórą i mięsem kurczaka, najlepiej za pomocą worka cukierniczego. Kurczaka wykładamy do naczynia żaroodpornego, piersiami do dna naczynia. Temp. Pieczenia. Przez pierwsze 15 minut w temp. 220 stopni, następnie temperaturę zmniejszamy do 175 i czas 30 minut. Na koniec temp. 155 stopni czas 25 minut. Oczywiście wszystko zależy od wielkości kurczaka. Po wyjęciu kurczaka zostawiamy aby wnętrze jego się uspokoiło i dopiero kroimy na porcje.
Puree grzybowe
Masło rozpuszczamy i przesmażamy szalotkę. Następnie dodajemy pokrojone portobello i dusimy około 10 minut. Kiedy nadmiar soku odparuje, grzyby podlewamy winem i ponownie gotujemy do momentu zredukowania płynu. Kiedy wino odparuje, dodajemy puder z kani, podlewamy odrobina wody, chwilę gotujemy i miksujemy w blenderze na krem. Kiedy uzyskamy gładką konsystencję dodajemy mascarpone, śmietanę ale ostrożnie aby nie powstała nam zupa.