Aromatyczny kurczak pieczony faszerowany serem feta z ziołami
Czas przygotowania: 1,5 godz
Lista składników:
1 cały Kurczak Zagrodowy
1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
½ łyżeczki mielonego kminku
½ łyżeczki słodkiej papryki
100 g posiekanych suszonych pomidorów
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki oliwy w której marynowały się suszon
Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć olejem, skórką z cytryny, kminkiem oraz papryką. Cebulę zeszklić na oliwie, wystudzić i przełożyć do miski z serem feta. Dodać pomidory suszone, bułkę tartą, sok z cytryny, czosnek, otarty tymianek i oregano, pieprz oraz pozostałą oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać a otrzymaną masą nafaszerować Kurczaka Zagrodowego. Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, jego nogi związać sznurkiem (piersi można obłożyć plastrami wędzonego boczku), a następnie piec około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 160ºC, skrapiając co jakiś powstałym w trakcie pieczenia sosem. Aromatycznego kurczaka o rumianej i chrupiącej skórce podawać od razu (dzieląc go wcześniej na części) z pieczonymi ziemniakami i kolorowymi sałatami.