Kurczak Zagrodowy BIO chowany jest na Podlasiu w małych rodzinnych gospodarstwach, które posiadają certyfikat ekologiczny. Hodowcy to pasjonaci mający wieloletnie doświadczenie z kurczętami z chowu wybiegowego.
Kurczak Zagrodowy BIO jest rasy wolnorosnącej i żyje min. 81 dni. Karmiony jest ekologiczną paszą – w 100 % roślinną, bez GMO oraz kokcydiostatyków. Podczas chowu dostaje również naturalne witaminy i minerały oraz wyciągi ziołowe wspomagające prawidłowy rozwój kurczaka. Nigdy nie są mu podawane antybiotyki.
Kurczak Zagrodowy BIO ma zapewnioną w kurniku dwa razy większą przestrzeń niż standardowy kurczak oraz dostęp do naturalnego światła. Dodatkowo Kurczak Zagrodowy BIO minimum 1/3 życia spędza na świeżym powietrzu. Ma całoroczny dostęp do otwartego wybiegu porośniętego naturalną roślinnością.
Cały proces chowu i produkcji Kurczaka Zagrodowego certyfikowany jest przez niezależną jednostkę Centrum Jakości AgroEko.
Kurczak Zagrodowy BIO to produkt klasy premium. Sposób i długość chowu Kurczaka BIO wpływa na jego walory kulinarne. Mięso Kurczaka Zagrodowego BIO jest dojrzalsze i delikatniejsze. Charakteryzuje się bardziej spójną strukturą, a po upieczeniu jest kruche, wyjątkowo smaczne i mniej tłuste niż mięso zwykłego kurczaka.