Generowanie pliku...
Spaghetti a la bolognese

Spaghetti a la bolognese

Czas przygotowania: 30 minut
Lista składników:
  • 1 opakowanie mięsa mielonego z Kurczaka Zagrodowego (380 g)
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 opakowania krojonych pomidorów z puszki (2 x 400 g)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Pół łyżeczki suszonej bazylii
  • Pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 200 g makaronu spaghetti
  • Tarty parmezan do posypania
  • Listki bazylii do dekoracji

Obejrzyj film

Sposób przygotowania: 

  1. Cebulę drobno posiekaj. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, seler pokrój w cienkie plasterki.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, marchewkę, seler i czosnek, smaż 5 minut.
  3. Dołóż mięso, smaż kolejne 5 minut, często mieszając.
  4. Wlej pomidory, dodaj przyprawy. Przykryj i gotuj 20 minut, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolej odrobinę wody na patelnię.
  5. Makaron ugotuj al dente, dodaj do sosu, wymieszaj. Danie nałóż na talerze, posyp bazylią i parmezanem.