Kurczak dla dojrzałych

Na młodych organizmach ciężkostrawne pokarmy nie robią dużego wrażenia. Zdrowi dwudziestolatkowie mogą jeść praktycznie wszystko, w dowolnych ilościach i o dowolnej porze, zachowując przy tym kondycję, dobre samopoczucie i szczupłą sylwetkę. Z upływem lat układ trawienny staje się coraz bardziej wrażliwy, metabolizm spowalnia, pewne pokarmy są coraz gorzej trawione, zmienia się gospodarka hormonalna, kobiety przechodzą menopauzę i związane z tym problemy. W organizmach osób dojrzałych i starszych są stwierdzane deficyty ważnych składników zdrowotnych i odżywczych. Dochodzić może nawet do niedożywienia jakościowego. W takiej sytuacji konieczna staje się zmiana diety i bardziej ostrożny dobór produktów żywnościowych. Co można bezpiecznie spożywać w tym wieku?

Na pewno wartościowym składnikiem diety dla osób dojrzałych i starszych jest białe mięso, a szczególnie mięso z kurczaka. Z tych samych względów z jakich poleca się jako  pierwsze mięso w diecie niemowląt, jest polecane również dla osób dojrzałych i starszych —mięso kurczaka jest lekkostrawne, jego struktura składa się z delikatnych włókien. Wysoka zawartość łatwo przyswajalnego białka to kolejny bardzo ważny argument za włączeniem do diety mięsa kurczaka. Białko jest głównym budulcem w organizmie, bez niego też nie jest możliwa regeneracja uszkodzonych tkanek. Zbyt mała jego ilość wpływa hamująco na powstawanie i działanie enzymów. Odgrywa też bardzo ważną rolę w usuwaniu toksyn. Białko jest składnikiem przeciwciał, niedobór prowadzi do osłabienia układu immunologicznego. Prawidłowe funkcjonowanie gospodarki hormonalnej zależy w dużym stopniu również od niego. Mięso kurczaka też jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B, mikroelementów — potas, magnez, żelazo, sód, fosfor.

Tylko wysokiej jakości mięso z kurczaka zawiera odpowiednią ilość dobroczynnych składników odżywczych. Wpływ na ich zawartość mają przede wszystkim: sposób hodowli ptaków, karma jaką się stosuje, gatunek kurczaków, warunki w jakich dorastają, metody leczenia. Chów Kurczaka Zagrodowego obejmuje ścisłą kontrolę wszystkich tych czynników.