Czy warto jeść kurczaki?

Spożycie drobiu, a szczególnie kurczaków, ustawicznie rośnie w Polsce, aktualnie wynosi około 27 kg rocznie. Czy jest dobry trend i czy służy zdrowiu?

 

Mięso kurczaków zawiera bardzo istotne dla naszego zdrowia witaminy z grupy B, które nie są wytwarzane i  magazynowane w organizmie. Z tego względu bardzo ważne jest ich systematyczne dostarczanie. Odpowiadają za prawidłowy wzrost dzieci, sprawne funkcjonowanie układu nerwowego, równowagę psychiczną i chronią przed powstawaniem chorób nowotworowych.

W mięsie kurczaków można też znaleźć dużo składników mineralnych, takich jak potas, cynk i magnez. Potas odpowiada za prawidłową pracę mięśni i koncentrację. Jego niedobory objawiają się skurczami mięśni, nadciśnieniem, przewlekłym zmęczeniem, stanami napięcia psychicznego i zdenerwowania oraz obrzękiem, rąk i nóg. Cynk jest bardzo ważnym mikroelementem, który wchodzi w skład aż 80 enzymów. Minerał ten pobudza pracę trzustki, grasicy, prostaty, uczestniczy w przemianach białek, tłuszczów, węglowodanów. Polepsza sprawność intelektualną, chroni przed demencją, wspomaga leczenie chorób psychicznych takich jak depresja czy schizofrenia oraz cukrzycy i niedoczynności tarczycy. Pełni też ważną rolę w łagodzeniu chorób autoimmunologicznych, wzmacnia układ odpornościowy, chroni przed przeziębieniami, grypą, zapaleniem spojówek, grzybicą i innymi infekcjami. Dzięki cynkowi możemy odczuwać smaki i zapachy. Wzmacnia też włosy i paznokcie. Niestety badania wskazują, że większość populacji cierpi na niedobory cynku. Magnez zawarty w mięsie kurczaków stabilizuje funkcje układu nerwowego, usprawnia pracę szarych komórek oraz jest odpowiedzialny za sprawne działanie układu naczyniowo-sercowego. Poprawia również trawienie, przeciwdziała narastaniu kamieni w nerkach, reguluje pracę tarczycy oraz rozszerza drogi oddechowe, wspomagając leczenie astmy i zapalenia oskrzeli. Jego niedobory mogą objawiać się rozdrażnieniem, nerwowością, kołataniem serca, bezsennością, zmęczeniem oraz częstymi skurczami mięśni lub drganiem powieki.

 

Mięso kurczaka ma niską zawartość kaloryczną, 100 g piersi kurczaka dostarcza 99 kcal, czyli kilka razy mniej niż taka sama ilość wieprzowiny. Ten fakt sprawia, że jest bardzo ważnym składnikiem diet odchudzających. Jego włókna są bardzo delikatne, z tego powodu jest najczęściej pierwszym mięsem włączanym do żywienia niemowląt. Chętnie sięgają też po nie osoby aktywne, także małe dzieci, osoby starsze i dorośli.

Wniosek:
Mięso kurczaków jest bogate w białko, witaminy, minerały, dodatkowo nie zawiera wielu tłuszczów oraz jest delikatne i niskokaloryczne. Zdecydowanie PRAWDA, że jest bardzo wartościowym składnikiem diety.