Marynowane uda z kurczaka zagrodowego duszone z pomidorami, cieciorką i świeżo siekaną kolendrą
Czas przygotowania: 1 godz
Lista składników:
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 pęczek posiekanej świeżej kolendry
1 pokrojona cukinia
1 pokrojona w kostkę słodka cebula
½ szklanki bulionu drobiowego
100 g cieciorki (z puszki)
3 łyżki oleju rzepakowego
3 rozgniecione ząbki czosnku
400 g przecieru pomidorowego
5 łyżek oleju rzepakowego
800g ud z Kurczaka Zagrodowego
Garść prażonych migdałów
Garść prażonych orzechów nerkowca
imbir i kurkuma
ostra papryka
kmin rzymski
sól
Oczyszczone, umyte i osuszone uda z Kurczaka Zagrodowego natrzeć wszystkimi przyprawami i odstawić na około 4 godziny do lodówki.
Następnie obsmażyć z każdej strony, zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce.
W szerokim garnku rozgrzać oliwę i obsmażyć cebulę z cukinią. Następnie wlać bulion oraz pomidory, zagotować
i dodać przygotowanego wcześniej kurczaka. Do gotującego się kurczaka dodać również cieciorkę, migdały oraz orzechy, a całość doprawić do smaku solą, imbirem, kurkumą, ostrą papryką oraz kminem rzymskim. Po kilku minutach zdjąć z ognia i dodać posiekaną świeżą kolendrę. Tak przygotowane uda podawać z kaszą kuskus
z rodzynkami i pomidorami.