Mięso z kurczaka charakteryzuje się wysoką zawartością pełnowartościowego białka. Jest to białko dostarczające kompletu niezbędnych dla organizmu aminokwasów – w tym także tzw. aminokwasów egzogennych, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć i które muszą być dostarczane wraz z dietą.

Kurczak dostarcza również wielu innych ważnych składników odżywczych – m.in. witamin i składników mineralnych.

Mięso z piersi kurczaka charakteryzuje się lekkostrawnością, dzięki czemu ma wszechstronne zastosowanie w żywieniu. Poleca się je również m.in. dla osób o delikatnym przewodzie pokarmowym tj. małych dzieci oraz osób starszych czy mających różnego rodzaju problemy zdrowotne.

Właściwości zdrowotne kurczaka są także związane z niską zawartością tłuszczu, którego nadmierne spożycie jest jednym z czynników odpowiedzialnych za rozwój niebezpiecznych chorób układu krążenia – głównego sprawcy zgonów w Polsce. Jedzenie drobiu jest więc ważnym elementem profilaktyki tego rodzaju chorób.

cofnij