Mięso z kurczaka jest bardzo uniwersalne i pozwala na przygotowanie wielu lekkich niskokalorycznych (dietetycznych) dań. Kurczaka możemy ugotować na parze, upiec w piekarniku albo przygotować na grillu. Możemy także zrobić go w postaci duszonej np. z warzywami. Osoby zdrowe, niemające problemów z przewodem pokarmowym, mogą również przygotować kurczaka na patelni (oczywiście z użyciem małej ilości tłuszczu). Do smażenia najkorzystniej jest wybierać oleje zawierające jednonienasycone kwasy tłuszczowe np. olej rzepakowy.

Z kurczaka można przygotować różnego rodzaju posiłki – zupy, np. pożywny rosół, drugie dania obiadowe czy szybkie i lekkie sałatki. Odpowiednio przygotowanego wcześniej kurczaka, po ostudzeniu można jeść jako zamiennik wędliny i używać do przygotowania wartościowych kanapek dla całej rodziny.

We wszystkich przypadkach polecane jest jedzenie kurczaka bez skórki. Tak przygotowane danie będzie bardziej dietetyczne.

cofnij