Generowanie pliku...
Szafranowe risotto z borowikami i pieczoną piersią kurczaka zagrodowego

Szafranowe risotto z borowikami i pieczoną piersią kurczaka zagrodowego

Czas przygotowania: do 45 min
Lista składników:
  • 1 litr bulionu z Kurczaka Zagrodowego
  • 1 łyżka oliwy truflowej
  • 1 mały pęczek sałaty Rukola
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 100 g pokrojonych borowików
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki posiekanych pomidorów suszonych
  • 300 g ryżu do risotto
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 4 piersi z Kurczaka Zagrodowego
  • 80 g świeżo tartego sera parmezan
  • biały pieprz mielony
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • Szczypta szafranu

Piersi z Kurczaka Zagrodowego dokładnie natrzeć oliwą, czosnkiem i przyprawami, obłożyć świeżym tymiankiem a następnie odstawić do lodówki na 1godzinę. Dymkę pokroić w drobną kostkę i razem z borowikami zeszklić na maśle (można dodać 1 łyżkę oliwy). Dodać ryż i smażyć na małym ogniu, aż stanie się szklisty. Następnie wlać wino, wymieszać i zagotować, po czym cały czas mieszając dodać 250 ml bulionu oraz szafran. Pozostały bulion stopniowo dolewać do gęstniejącego risotto, pamiętając o mieszaniu. Gdy ryż będzie odpowiednio miękki dodać pomidory suszone, posiekany szczypior, świeżo tarty parmezan i pieprz czarny.

Piersi z kurczaka obsmażyć (ewentualnie upiec na grillu) na złoty kolor i pokroić w plastry. Risotto przełożyć na talerz, na nim ułożyć soczystą pierś z kurczaka zagrodowego a całość podawać z rukolą skropioną oliwą truflową.