Generowanie pliku...
Sałatka z grillowaną piersia kurczaka zagrodowego i chrupiącymi grzankami z pomidorami

Sałatka z grillowaną piersia kurczaka zagrodowego i chrupiącymi grzankami z pomidorami

Czas przygotowania: do 45 min
Lista składników:
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 1 łyżka sera parmezan
  • 2 filety anchois
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki kaparów z zalewy
  • 2 łyżki majonezu light
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 piersi z Kurczaka Zagrodowego
  • 60g sera parmezan w płatkach
  • 8 kromek bagietkiłyżka świeżej bazylii
  • miąższ z 4 pomidorów
  • pieprz
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól

Piersi z Kurczaka Zagrodowego natrzeć oliwą z oliwek, solą oraz grubo mielonym pieprzem. Mięso usmażyć na patelni grillowej lub upiec na grillu, wystudzić i pokroić w plastry.

Miąższ z pomidorów pokroić w kostkę, dodać oliwę z oliwek, czosnek i bazylię. Następnie pomidory doprawić do smaku, ułożyć na grzankach, posypać płatkami parmezanu i wstawić na chwilę do piekarnika (tak, aby ser się rozpuścił).

Liście sałaty wymieszać z majonezem, jogurtem, drobno startym serem parmezan, dodać 2 filety anchois, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Udekorować kaparami, ułożyć na talerzach razem z plastrami Kurczaka Zagrodowego i podawać razem z ciepłymi grzankami.