RACUSZKI Z KURCZAKA ZAGRODOWEGO

Czas przygotownia: 45 min

Kaloryczność: 715 kcal

Lista składników:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • ½ cebuli
  • ½ papryki
  • ½ szklanki wody gazowanej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 piersi z Kurczaka Zagrodowego
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 80 g ugotowanych borowików
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • sól
  • świeży tymianek

Sposób przygotowania

Kurczaka zamarynować w oliwie, czosnku, tymianku, soli i pieprzu, a następnie odstawić do lodówki. W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe. Jeśli nie będzie wystarczająco gęste, dodać odrobinę mąki. Borowiki podsmażyć razem z boczkiem oraz cebulą i wystudzić. Kurczaka wyjąć z marynaty i dodać do niego grzyby z boczkiem i cebulą, paprykę, pomidory suszone, posiekaną pietruszkę oraz taką ilość ciasta naleśnikowego, która połączy wszystkie składniki. Z tak przygotowanego ciasta smażyć racuszki, rumieniąc je z dwóch stron na złoty kolor. Jeszcze ciepłe podawać z pieczonymi ziemniakami oraz sosem ziołowym lub kwaśną śmietaną.

wróć do listy