Generowanie pliku...
Piersi kurczaka z kuskusem, rosołem bazyliowym

Piersi kurczaka z kuskusem, rosołem bazyliowym

Czas przygotowania: 1,5 godz
Lista składników:
  • Bazylia 1
  • Bulion drobiowy 400ml
  • Cytryna 2szt
  • Kuskus 200g
  • Masło 1 łyżka
  • Masło klarowane
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • olej rzepakowy
  • Oliwa wędzona
  • pieprz
  • Piersi z kurczaka 4szt
  • rozmaryn
  • Ser dojrzewający 100g
  • Sok z cytryny
  • sól
  • Tymianek świeży

Kurczaka marynujemy w soli, ziołach i skórce z cytryny. Zamarynowanego smażymy na złoty kolor na oliwie z masłem, dopiekamy ewentualnie w piekarniku.

Wodę zagotowujemy z solą i sokiem z cytryny. Wodą zalewamy kuskus dodajemy niedużą ilość oleju o odstawiamy aby kasza napęczniała. Po 6-7 minutach widelcem rozdzielamy kasze na pojedyncze ziarna.

Natkę, bazylię, ser dojrzewający miksujemy, dodajemy masło. Wszystko dokładnie miksujemy , doprawiamy sola. Łączymy z kuskusem, podlewamy niedużą ilością bulionu. Kurczaka podajemy na kuskusie na zielono, najlepiej w głębokim talerzu.