Generowanie pliku...
Pierożki faszerowane kurczakiem zagrodowym z warzywami i sosem kurkowym

Pierożki faszerowane kurczakiem zagrodowym z warzywami i sosem kurkowym

Czas przygotowania: 1,5 godz
Lista składników:
  • 1 łyżka oleju
  • 1 mały pęczek posiekanej kolendry
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1 żółtko
  • ½ cebuli pokrojonej w kostkę
  • 100 g włoszczyzny w paseczkach
  • 100 ml bulionu z Kurczaka Zagrodowego
  • 150 g mąki
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 uda z Kurczaka Zagrodowego
  • 300 g świeżej dyni pokrojonej w kostkę
  • 80 g kurekgałka muszkatołowa
  • imbir mielony do smaku
  • kardamon mielony
  • kmin rzymski
  • pieprz Cayenne
  • szczypta soli

Przygotować farsz: Oczyszczone i pokrojone w drobne paski mięso z Kurczaka Zagrodowego udusić z cebulą, kurkami i warzywami w trakcie podlewając bulionem. Na końcu dodać posiekaną kolendrę, doprawić do smaku i wystudzić. Farsz zmielić w maszynce na grubych oczkach (można również zostawić nie mielony). Przygotować ciasto: Do przesianej mąki dodać żółtko, olej i tyle ciepłej wody aby osiągnąć jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Zagnieść i odstawić na chwilę. Po rozwałkowaniu wykroić z ciasta koła używając szklanki. Następnie ułożyć na nich małe porcje farszu i zlepić brzegi. Gotowe pierogi gotować 5 minut we wrzącej i osolonej wodzie a następnie obsmażyć na patelni na złoty kolor. W rondelku, na oliwie połączonej z 1 łyżką masła obsmażyć dynię z cebulą. Następnie wlać mleko kokosowe i gotować aż dynia będzie miękka. Całość zmiksować blenderem, doprawić do smaku, przetrzeć przez sito i dodać pozostałe masło. Pierogi ułożyć na gorącym, kremowym puree i udekorować ulubionymi kiełkami.