Zagrodowy jak domowy
Rosół z kury

Autor: Iwona

Czas przygotownia: 2,5 godz

Składniki:

Lista skladników:

  • 2-3 pietruszki
  • 3-5 łodyżek lubczyku
  • 3-5 marchewek
  • cebula
  • Kurczak Zagrodowy Rosołowy
  • liść laurowy
  • natka pietruszki
  • por
  • przyprawa dołączona do kurczaka
  • seler
  • ziele angielskie

Sposób przygotowania

Kurczaka Zagrodowego Rosołowego pokroić na części, opłukać. Warzywa obrać i również opłukać. Do większego garnka włożyć pociętego kurczaka, zalać zimną wodą, lekko osolić, zagotować. Zdjąć szumowiny, dodać marchew, pietruszkę, por, seler, 2-3 gałązki lubczyku, ok. 3-5 liści laurowych, 5-7 ziaren ziela angielskiego, 7-10 ziaren pieprzu naturalnego.

Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem, ok. 30 min. Po tym czasie gdy kurczak będzie miękki wyjąć go, nad palnikiem zrumienić cebulę i wrzucić ją do rosołu. Wyjąć rozgotowane łodyżki lubczyku, dodać gratisową przyprawę dołączoną do Kurczaka Zagrodowego Rosołowego oraz sól i pieprz do smaku.

Po wyłączeniu rosołu dorzucić nowe 1-2 łodyżki lubczyku. Podajemy z makaronem lub groszkiem ptysiowym, całość posypujemy posiekana natką pietruszki. Mięso możemy podać oddzielnie np. z ryżem oraz zielona sałatką.