Generowanie pliku...
Poledwiczki z Kurczaka Zagrodowego w chrupiącym cieście serowym

Poledwiczki z Kurczaka Zagrodowego w chrupiącym cieście serowym

Czas przygotowania: 1 godz
Lista składników:
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki białego wina
  • ½ cebuli pokrojonej w kostkę
  • 100 g parmezanu
  • 12 polędwiczek z piersi Kurczaka Zagrodowego
  • 3 pomidory bez skóry
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 6 jajek
  • bazylia
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • sól
  • tymianek

Z „rozkłóconych” jajek, posiekanej pietruszki i sera parmezan przygotować ciasto, miksując wszystkie składniki blenderem. Jeśli ciasto nie będzie wystarczająco gęste, należy dodać więcej sera. Przygotować sos: na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, a następnie dodać czosnek, białe wino oraz pomidory. Gotować do momentu, aż wino odparuje, a sos zacznie gęstnieć. Całość doprawić do smaku świeżą bazylią, tymiankiem, solą oraz pieprzem. Umyte, oczyszczone i osuszone polędwiczki z Kurczaka Zagrodowego oprószyć solą oraz mąką, a następnie maczać w przygotowanym wcześniej cieście i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Soczystego kurczaka w chrupiącym cieście podawać z makaronem połączonym z przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym, liśćmi szpinaku, pomidorami suszonymi i prażonymi orzeszkami pini.