Generowanie pliku...
Pierś z kurczaka po chińsku na sałatce z warzyw z palonymi ziarnami sezamu

Pierś z kurczaka po chińsku na sałatce z warzyw z palonymi ziarnami sezamu

Czas przygotowania: do 45 min
Lista składników:
  • 1 czerwona i zielona papryka pokrojona w paski
  • 1 łodyga selera naciowego pokrojona w słupki
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 1 mała marchew pokrojona w słupki
  • ½ łyżeczki imbiru suszonego
  • ½ łyżki pasty sambal oelek
  • 100 ml sosu sojowego lub słodkiego sosu chili
  • 100g ugotowanego makaronu gryczanego
  • 2 główki kapusty pak choi
  • 2 piersi z Kurczaka Zagrodowego pokrojone w paski
  • 2 posiekane cebule dymki ze szczypiorem
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • 4 łyżki sosu miodowo-sojowego lub słodkiego sosu chili
  • garść kiełków fasoli mung
  • garść orzechów nerkowca
  • sok z 1 limonki

Cebulę obsmażyć na rozgrzanym oleju z kolorową papryką, marchewką oraz selerem. Chrupiące jarzyny przełożyć na talerz, a na tej samej patelni obsmażyć zamarynowanego kurczaka. Gdy się zrumieni dodać przygotowane wcześniej warzywa oraz kapustę pak choi, sos sojowy (ew. słodki sos chili), kiełki fasoli, orzechy i makaron gryczany. Delikatnie wymieszać, a następnie przełożyć na talerz. Aromatycznego kurczaka posypać szczypiorem oraz ziarnami sezamu i skropić sosem miodowo-sojowym lub słodkim sosem chili.