Generowanie pliku...
Pieczone podudzia z kurczaka zagrodowego z gruszkami miodem i bakaliami

Pieczone podudzia z kurczaka zagrodowego z gruszkami miodem i bakaliami

Czas przygotowania: 1,5 godz
Lista składników:
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 3 łyżki miodu akacjowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 podudzi z kurczaka
  • garść ulubionych bakalii
  • kilka listków świeżej szałwi
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Podudzia z Kurczaka Zagrodowego przełożyć do miski razem z gruszkami, marchewką, selerem, pietruszką, orzechami, bakaliami i czosnkiem. Następnie dodać miód, skórkę i sok z cytryny, sos Worcestershire, szałwię i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Tak przygotowane mięso przełożyć wraz z dodatkami do 4 (wcześniej przygotowanych) torebek z papieru do pieczenia i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 160°C na około 1 godzinę.

Zamarynowanego w ten sposób kurczaka można również upiec w foliowym worku do pieczenia.

Aromatycznego kurczaka podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, skropionego sosem powstałym w trakcie pieczenia, z opiekanymi ziemniakami.