Generowanie pliku...
Marynowane uda z kurczaka zagrodowego duszone z pomidorami, cieciorką i świeżo siekaną kolendrą

Marynowane uda z kurczaka zagrodowego duszone z pomidorami, cieciorką i świeżo siekaną kolendrą

Czas przygotowania: 1 godz
Lista składników:
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 pęczek posiekanej świeżej kolendry
  • 1 pokrojona cukinia
  • 1 pokrojona w kostkę słodka cebula
  • ½ szklanki bulionu drobiowego
  • 100 g cieciorki (z puszki)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 800g ud z Kurczaka Zagrodowego
  • Garść prażonych migdałów
  • Garść prażonych orzechów nerkowca
  • imbir i kurkuma
  • ostra papryka
  • kmin rzymski
  • sól

Oczyszczone, umyte i osuszone uda z Kurczaka Zagrodowego natrzeć wszystkimi przyprawami i odstawić na około 4 godziny do lodówki.

Następnie obsmażyć z każdej strony, zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce.

W szerokim garnku rozgrzać oliwę i obsmażyć cebulę z cukinią. Następnie wlać bulion oraz pomidory, zagotować
i dodać przygotowanego wcześniej kurczaka. Do gotującego się kurczaka dodać również cieciorkę, migdały oraz orzechy, a całość doprawić do smaku solą, imbirem, kurkumą, ostrą papryką oraz kminem rzymskim. Po kilku minutach zdjąć z ognia i dodać posiekaną świeżą kolendrę. Tak przygotowane uda podawać z kaszą kuskus
z rodzynkami i pomidorami.