Zagrodowy jak domowy
KURCZAK FASZEROWANY PIECZONY W CAŁOŚCI

Autor:

Czas przygotownia: 2 godz

Składniki:

Lista skladników:

  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki papryki
  • 100 g ugotowanych borowików
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 300 g zmielonych podudzi Kurczaka Zagrodowego
  • garść zielonych pistacji
  • kardamon
  • Kurczak Zagrodowy Rosołowy
  • natka pietruszki
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • pieprz
  • sól
  • świeży tymianek

Sposób przygotowania

Przygotować farsz: zmielone mięso przełożyć do miski i dodać do niego wystudzoną cebulę, lubczyk, rodzynki (można je wcześniej namoczyć np. w białym winie), morele, pistacje, skórkę cytrynową oraz czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, wypełnić przygotowanym wcześniej farszem i natrzeć olejem, świeżym tymiankiem, papryką, solą oraz pieprzem. Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, następnie piec około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 160ºC, skrapiając co jakiś powstałym w trakcie pieczenia sosem (sos można połączyć z łyżką miodu pszczelego). Na ostatnie 30 minut temperaturę podwyższyć do 180°C, tak aby skórka się zrumieniła. Aromatycznego kurczaka o rumianej i chrupiącej skórce podawać od razu (dzieląc go wcześniej na części) z kolorowymi sałatami i sosem, który powstał w trakcie pieczenia.