Zagrodowy jak domowy
Warsztaty Kurczak Zagrodowy z Andrzejem Polanem-45

Autor:

Czas przygotownia: 2 godz

Składniki:

Lista skladników:

  • Brusznica leśna 100g
  • Cukier 50g
  • Cząber
  • Jabłka 2szt
  • Jajko 1szt
  • Kurczak zagrodowy 1szt
  • Masło 200g
  • Miód do smaku
  • Musztarda francuska
  • natka pietruszki
  • Pieczywo tostowe 4 kromki
  • pieprz
  • Śmietana 30% 150ml
  • sól
  • Sos z pieczenia kurczaka
  • Ziemniak gotowany 4 szt

Sposób przygotowania

Kurczaka dzień wcześniej wrzucamy do solanki, 30g soli na litr wody. Pieczywo tostowe kroimy w drobna kostkę i przesmażamy na połowie masła, podobnie postępujemy z cebula i smażymy ją na złoty kolor. . Ziemniaki przeciskamy przez praskę, mieszamy z roztrzepanym jajkiem, miodem, masłem pozostałym, cząbrem, pokrojonymi w drobna kostkę jabłkami, natka pietruszki. Następnie dodajemy grzanki, wszystko dokładnie mieszamy i farszem wypełniamy kurczaka. Pieczemy w 3 etapach, najpierw przez 15 minut w temp. 220 stopni, następnie przez 35 minut w temp. 175 stopni i na koniec jeszcze w temp. 155 stopni około 25 minut. Po upieczenie kurczaka przykrywamy folia i dajemy mu odpocząć.
Sos z brusznicy i gorczycy
Brusznicę karmelizujemy na cukrze i łączymy z sosem z pieczenia kurczaka. Dodajemy śmietanę i na koniec musztardę. Sos podajemy do kurczaka.