Generowanie pliku...
Pierś Kurczaka Zagrodowego w sosie curry z kolorową papryką, bakłażanem i cukinią

Pierś Kurczaka Zagrodowego w sosie curry z kolorową papryką, bakłażanem i cukinią

Czas przygotowania: do 45 min
Lista składników:
  • 1 banan
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 1 łyżka masła roślinnego
  • 1 mały bakłażan
  • 1 mały pęczek świeżej kolendry
  • 1 posiekana papryczka chili
  • 150g ryżu jaśminowego
  • 2 liście limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki prażonych orzechów nerkowca
  • 2 łyżki żółtej pasty curry
  • 4 piersi Kurczaka Zagrodowego oprószone mieszanką curry
  • 500ml mleka kokosowego
  • 500ml śmietany 36%
  • cynamon mielony do smaku
  • Po 1 czerwonej i zielonej papryce
  • sól

W garnku zagotować śmietanę razem z mlekiem kokosowym, bananem, liśćmi limonki, trawą cytrynową, pastą curry i posiekaną papryczką chili. Gdy sos zacznie gęstnieć, wyjąć liście limonki oraz trawę cytrynową, a całość dokładnie zmiksować i ponownie wstawić na ogień. Ryż jaśminowy uprażyć (około 2 minut) z cynamonem na rozgrzanej oliwie z masłem. Następnie zalać wodą (około 1,5 cm ponad powierzchnię ryżu) i gotować do miękkości pod przykryciem. Na rozgrzanej oliwie obsmażyć pokrojonego kurczaka i dodać go do gotującego się sosu. Tak samo postąpić z cebulą, bakłażanem, cukinią i kolorową papryką. Gdy mięso będzie miękkie doprawić wszystko do smaku i dodać posiekaną kolendrę. Aromatycznego kurczaka podawać z wcześniej przygotowanym ryżem jaśminowym i prażonymi orzechami nerkowca.