Generowanie pliku...
Orientalna zupa z kurczakiem, krewetkami, mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą

Orientalna zupa z kurczakiem, krewetkami, mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą

Czas przygotowania: 3 godz
Lista składników:
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka pasty sambal oelek
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka pasty TomKa
  • 1 mała marchewka
  • 1 mały pęczek świeżej kolendry
  • 1 por
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 zmiażdżona łodyga trawy cytrynowej
  • 1/4 selera
  • 2 liście limonki kaffir
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 piersi z Kurczaka Zagrodowego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 40 g mieszanych kiełków
  • 8 krewetek 16/20
  • 800 ml bulionu z kurczaka zagrodowego

Na oleju sezamowym podsmażyć pokrojone w słupki warzywa (marchew, seler, por, cebula). Dodać kurczaka, krewetki, czosnek, trawę cytrynową i liście limonki. Zalać bulionem, doprawić imbirem i pastą sambal oelek. Pod koniec gotowania dodać mleko kokosowe, pastę TomKa, sok z cytryny i kolendrę. Doprawić solą. Podawać ze świeżymi kiełkami i palonymi ziarnami sezamu.